BELÇİKA TRABZONLULAR DERNEĞİ BELÇİKA’DA YAŞAYAN TÜM HEMŞEHRİLERİMİZİN GÖZÜ, KULAĞI, SESİDİR. BELÇİKA’DA TRABZON KÜLTÜRÜNÜN YAŞANMASI VE YAŞATILMASI İÇİN BEKLENTİLERİNİZİ, İSTEKLERİNİZİ, ÖNERİLERİNİZİ VE ELEŞTİRİLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN..

Trabzonlular Dernegi

KURULUS : 1979 Yılında Sportif faliyetleri ile başlayan Dernekcilik,Daha sonra  Kültürel ve sanat etkinlikleriyle BTD 2005 (asbl-wzv) olarak Belçika kanunlarına göre kurulmuş ve faliyetlerine devam eden bir dernektir. Derneğin merkezi Brükseldir. Dernegimiz Belcika'da yoremizin, muzik, folklor, mutfak ve dogal guzelliklerini tanitmak icin acik hava yayla senliklerini andiran etkinlikler yapmaktadir. Turkiye tanıtım amaçlayan ilkokul ogrencilerine resim yapmaprojesi ile Türkiye ve Dünya gündeminde olan durum ve olaylari konu eden barış, dayanışma ve yardımlaşma etkinlikleri gercekleştirmektedir.

Derneğimizin amaçlarından Belçika ve Türkiye arasında ki kurulmus kopruyu devam ettirmek, halkların kaynaşması ve barışa katkı sağlanmasında öncülük yapmak tır.

Derneğimiz, Brüksel, Charleroi, Mons, Anvers, Limburg, Liege bölgelerinden yönetimde temsil edilmektedir...

BASKANLAR :

1979 - 1981-   KAZIM HACIKERİMOĞLU (football),

1981 - 1983-   YAŞAR MORGÜL (football) /

1983 - 1985-   MEHMET İLYASOĞLU (football)

1985 - 1987-   MEHMET KAPLANER (football)/

1987 - 1990-   ŞAKİR PEKDEMİR (football)  /

1990 - 1998-   MUHAMMET BEKTAŞ (football

1998-  2008-   HAMDI CALISKAN ( Footballl ve BELÇİKA TRABZONLULAR DERNEGİ)

2014 - 2015 -  MUHAMMET YILDIRIM -  MEHMET TÜRKÖZ (Football) /

2015 : 2015-   RAHİM HACIKERİMOĞLU ( Football)

2008 - ..... -    ADNAN DEMIR ( FOOTBALL VE - BELÇİKA TRABZONLULAR DERNEĞİ)

Trabzonlu Olmak

“Bize her yer Trabzon” ifadesi şehre insanları bağlayan önemli bir ifade olmanın ötesinde şehrin mitolojisini inşa etmektir. Bir şehre ait olmayı mekânsal olarak orada bulunmanın ötesine taşıyan bu söylem Trabzon’u mekân ve zamanın dışına mitolojik boyuta taşır.

Böylelikle mekânsal anlamda şehrin uzağında olan herkes kendini Trabzon’un mitosu doğrultusunda anlamlandıracağı ve varoluşunu o şekilde gerçekleştirmeye çalışacağı aynı kültürün, geleneğin bir parçası olmaya devam edeceği anlamına gelir. Burada Trabzonlu olmak en üst noktadır. Bu yüzden şehrin mitosunun gücü, bir üst metin olarak insanlar arasında bağ kurmaya yaramasıdır.

Kartacalılar şehri kurarken, şehrin bir büyüsü/tılsımı olsun ve kimse ele geçiremesin diye bir sabana bağlanan iki beyaz öküz, şehir için seçilmiş yerde içerden dışarı doğru dolaştırılarak bir “kutsal çember” oluşturulur ve çizilen bu çemberin üzerine de şehrin surları inşa edilir. Uzun süre şehri kimse ele geçiremez. Romalılar kendilerine korkulu günler yaşatan Hannibal’i yenip Kartaca’yı ele geçirince şehri yerle bir ederler. Bu defa şehrin kuruluşundaki gibi onlarda şehrin üzerinde saban sürerler. Ama ters yönde, yani dıştan içer doğru sürerler ve böylelikle tılsım bozulur, Kartaca tarih sahnesinden silinir. Romalılar bu davranışlarıyla şehrin ruhunu yok ederler ve Ruhu kaybolan şehir de yıkılır.

Trabzon’da “Trabzonluluk,” erkeğinden kadınına, zengininden yoksuluna ortak bir payda olarak yaşanmakta, bu kimlik günlük hayatta sürekli üretilerek, zaman zaman meydan okumaya dönüşebilmektedir. Trabzonlu kimliği Trabzonspor’un özellikle futbol takımının taraftarı olarak, “bize her yer Trabzon,” “Trabzon erkeği” gibi çeşitli gurur ifadelerine dönüşerek kendini gösterir.

Trabzonlular Dernegi